Тест онлайн з права – ЗНО в магістратуру 2019 (основна сесія)

В даному онлайн тестуванні запропоновано 100 питань відповідно до проведеного ЗНО 2019 року

Перелік тестових питань

Конституційне право України

1. Під час розгляду Сенатом Конституційного Суду України справи за конституційною скаргою виникла необхідність в офіційному тлумаченні Конституції України. Яке рішення може ухвалити Сенат Конституційного Суду України за таких обставин?

2. Іноземний громадянин А., який на законних підставах проживає в Україні, звернувся до органів місцевого самоврядування для ознайомлення з відомостями про себе, які НЕ є державною таємницею. Як мають відреагувати органи місцевого самоврядування на цей запит?

3. Який суб’єкт, згідно з Конституцією України, ухвалює рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України, обраного від політичної партії, у разі його виходу зі складу депутатської фракції цієї політичної партії?

4. Для якої категорії осіб законодавець встановлює право на єдність родини?

5. Які наслідки для судді Конституційного Суду України матиме набрання законної сили обвинувальним вироком за вчинення ним злочину?

6. Обурені переносом літньої сесії студенти університету звернулися до органу студентського самоврядування – студентського парламенту, останній розглянув звернення студентів та ухвалив рішення про оголошення акції протесту. Адміністрація університету, вважаючи таке рішення незаконним, попередила студентів, що ті, хто вийдуть на акцію, будуть відраховані за невиконання навчального плану, через пропуск занять. Чи відповідає рішення студентського парламенту законодавству України?

7. Хто може призначити позачергові вибори народних депутатів України?

8. Які органи державної влади складають систему центральних органів виконавчої влади?

9. Чи може Президент України передавати свої повноваження іншим особам або органам?

10. У яких справах Конституційний Суд України може видати забезпечувальний наказ?

11. Скільки альтернативних законопроектів може бути подано до зареєстрованого у Верховній Раді України законопроекту про внесення змін до розділу ІІІ «Вибори. Референдум» Конституції України?

12. Які форми участі народу в здійсненні правосуддя передбачені Конституцією України?

Адміністративне право України

13. Який з перелічених видів дисциплінарних стягнень може застосовуватися до державних службовців?

14. Водій, рухаючись заднім ходом на автомобілі, не переконався, що це буде безпечно, здійснив наїзд на припаркований мотоцикл, що призвело до механічних пошкоджень транспортних засобів. Визначте форму вини такого адміністративного правопорушення?

15. Орган місцевого самоврядування відмовив громадянину А. в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Громадянин А. звернувся до адміністративного суду з позовом – зобов’язати надати такий дозвіл. Суд змінив спосіб захисту – зобов’язав визнати право власності на земельну ділянку. Чи правомірно, враховуючи статтю 5 КАС України, вчинив суд?

16. За проїзд автомобілем перехрестя на заборонний сигнал світлофора, зафіксований працюючими в автоматичному режимі засобами відеофіксації, уповноваженою особою поліції винесено постанову про накладення штрафу на власника транспортного засобу, який згодом повідомив поліції, що на момент порушення автомобілем керував не він, а його друг. За яких підстав власник транспортного засобу може бути звільнений від відповідальності?

17. Позивач звернувся до суду з позовом про встановлення наявності (відсутності) компетенції (повноважень) суб’єкта владних повноважень. Хто може бути позивачем в даній ситуації?

18. Під час паспортного контролю працівники  Держприкордонслужби в закордонному паспорті позивачки нібито виявили підроблену печатку, якою завірені установчі дані та фото дитини, на підставі чого посадовці унеможливили поїздку позивачки з сім’єю на відпочинок. Таким чином, позивачка звернулася до адміністративного суду з вимогою про стягнення на її користь матеріальної та моральної шкоди, завданої протиправними діями адміністрації Держприкордонслужби. Визначте підставу відмови суду у відкритті провадження в справі за позовом позивачки.

19. К. відмовився від права на звернення до адміністративного суду. Якою вважається така відмова за Кодексом адміністративного судочинства України?

20. Приватне підприємство, зареєстроване в м. Вінниці, звернулося до суду з позовом до Головного Управління Державної служби геології та надр України Житомирської області про визнання протиправним та скасування наказу щодо встановлення терміну для усунення порушення. Визначте суд, який уповноважений розглядати дану адміністративну справу.

21. Апеляційний адміністративний суд розглянув скаргу позивача Г. у справі про визнання протиправною постанови про накладення на Г. адміністративного стягнення та її скасування. У задоволенні апеляційної скарги було повністю відмовлено. Судове рішення, постановлене за результатами розгляду апеляційної скарги, відповідало вимогам, встановленим процесуальним законом. Г. вирішив звернутися із касаційною скаргою на рішення суду апеляційної інстанції. Скаргу було подано безпосередньо до касаційного суду. Суд відмовив у відкритті касаційного провадження. Г. вдруге звернувся до касаційного суду із тією ж самою скаргою. Яке рішення має ухвалити касаційний суд?

22. У провадженні Закарпатського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом громадянина О. до Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської обласної державної адміністрації про скасування розпорядження, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. У нарадчій кімнаті під час постановлення судового рішення за наслідками розгляду справи виникла необхідність витребування від відповідача інформації щодо отриманої позивачем заробітної плати. Яке рішення повинен ухвалити суд?

23. Які вимоги кредитора погашаються в першу чергу у разі недостатності суми проведеного платежу для виконання зобов’язання в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором?

24. Яку з ознак адміністративних послуг НЕ зазначено в Законі України «Про адміністративні послуги»?

Цивільне право України

25. Який договір опосередковує передання речей, визначеними родовими ознаками, що зі спливом визначеного строку підлягають поверненню?

26. Укажіть, що із наведеного є об’єктом авторського права.

27. Мати щодня з 14:00 до 20:00 передавала свою 12-ти річну дитину під нагляд О., яка її розважала, гуляла з нею, годувала, допомагала готувати уроки тощо. За вказані дії згідно із домовленістю сторін О. щодня сплачувались грошові кошти. Батько дитини проживав окремо і про ці відносини не знав. Під час прогулянки з О. дитина кинула каміння в автомобіль, що стояв на узбіччі, та розбила в ньому скло. Яким чином вирішуватимуть питання про відшкодування шкоди відповідно до Цивільного кодексу України?

28. Як називається застосування до договору про нерозголошення конфіденційної інформації, через відсутність спеціальних норм, що його регулюють, положень статей 6 та 627 Цивільного кодексу України про свободу договору?

29. Написавши комп’ютерну програму, М. подав заявку про реєстрацію авторського права на неї. Отримавши рішення про реєстрацію права, він сплатив державне мито за видачу свідоцтва. Згодом, після занесення відомостей про державну реєстрацію авторського права до Державного реєстру і опублікування їх в офіційному бюлетені, М. отримав Свідоцтво про реєстрацію авторського права. Коли в М. виникло авторське право на комп’ютерну програму?

30. О. продав свою частку в праві спільної часткової власності на будинок, НЕ повідомивши про це 2-х інших співвласників. Який позов можуть пред’явити до суду співвласники для захисту порушеного переважного права купівлі?

31. У довіреності, яка була видана юридичною особою на представництво в державних органах, НЕ були вказані строк довіреності та дата її видачі, а також не було відбитку печатки юридичної особи. Які правові наслідки видачі такої довіреності?

32. Який товар може бути предметом договору роздрібної купівлі-продажу?

33. Підрядник А. відступив від умов договору підряду, укладеного 01 травня 2019 року, що спричинило істотні недоліки в роботі. Яким правом наділено замовника Б. відповідно до Цивільного кодексу України?

34. У якому випадку йдеться про особу, стосовно якої, згідно із законодавством України, обмежується право на вільний вибір місця проживання?

35. Юридична особа звернулася до суду з позовом про стягнення збитків, завданих порушенням умов договору перевезення вантажу, та пені за прострочення виконання грошового зобов’язання за цим договором. Який строк позовної давності передбачений Цивільного кодексу України у такому випадку?

36. Між ПрАТ, ТОВ і ПП укладено безстроковий договір простого товариства. Умовами договору передбачено, що жоден учасник не має права відмовитися від договору без згоди решти учасників. У зв’язку із низькою рентабельністю спільної діяльності ПП вирішило припинити свою участь у договорі. ПрАТ і ТОВ заперечували проти цього. Виберіть правильне твердження щодо можливості (неможливості) припинення участі ПІП в договорі.

37. Після смерті О. з’ясувалося, що все своє майно він заповів неповнолітньому сину, хоча в нього, окрім сина, залишилися батьки пенсійного віку, працездатна дружина, малолітня донька та непрацездатна сестра. Хто має право на обов’язкову частку в спадщині?

Цивільне процесуальне право України

38. Яким чином суд розподіляє судові витрати між сторонами, якщо сторони під час укладення мирової угоди не передбачили порядку розподілу судових витрат?

39. Під час розгляду справи про стягнення аліментів позивач звернувся до суду із заявою про забезпечення позову шляхом накладення арешту на заробітну плату відповідача. Як має вчинити суд?

40. Що є підставою скасування судових рішень судом касаційної інстанції повністю або частково і ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення?

41. Заявник АТ «Ч.обленерго» звернувся до Шевченківського районного суду м. Чернівці із заявою про видачу судового наказу із вимогою про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію із К., який зареєстрований у м. Сторожинець, у сумі 6 304,62 грн. Яку ухвалу постановить суд під час вирішенні питання про відкриття провадження?

42. Відповідач, подаючи заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, посилався на додаткові обставини, що не наводились у відзиві, та підтвердив їх доказами, які ним раніше не подавалися. Як повинен вчинити суд при розгляді справи?

43. За якої підстави позов про розірвання шлюбу може пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача?

44. Коли ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, набирають законної сили?

45. Які відомості НЕ зазначаються у висновку експерта, складеному на замовлення учасника справи?

46. Під час розгляду справи по суті позивачем подано до суду заяву про зміну предмету позову. Як має вчинити суд?

47. Які з перелічених процесуальних прав НЕ належать відповідачу в позовному провадженні?

48. Позов ТОВ «День» до С. та ТОВ «Ніч» про визнання недійсним договору відступлення права вимоги було задоволено. С. подав апеляційну скаргу, вимагаючи скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове, яким відмовити в задоволенні позову. Під час розгляду справи судом апеляційної інстанції ТОВ «День» подало заяву про відмову від позову. Які повноваження суду апеляційної інстанції у такому випадку?

49. Ухвалою районного суду від 19 березня 2019 року відмовлено в задоволенні заяви Приватного підприємства «Фікус» про призначення повторної судово-почеркознавчої експертизи в справі за вищевказаним позовом. 23 березня 2019 року Приватним підприємством «Фікус» подано апеляційну скаргу на цю ухвалу. В апеляційній скарзі апелянт, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, просив скасувати ухвалу, постановити нову ухвалу про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи. Апеляційна скарга відповідає формі та змісту. Яке рішення має постановити апеляційний суд при прийнятті такої апеляційної скарги?

Кримінальне право України

50. В. вчинив домашнє насильство щодо Ч. Суд визнав за необхідне призначення щодо В. обмежувальний захід. За яких умов суд НЕ може це зробити?

51. Які види покарань НЕ можуть разом призначатися засудженій особі за вчинення одного злочину?

52. А. за вчинення першого злочину було призначено 5 років обмеження волі з конфіскацією майна. Після відбуття 1 року обмеження волі Д. вчинив другий злочин, за який його було засуджено до штрафу у розмірі 5 тис. н.м.д.г. з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки. У якому порядку А. має бути призначене остаточне покарання?
53. Особу було звільнено від відбування основного покарання у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку. Яким чином вирішується питання щодо відбування додаткового покарання у разі його призначення?
54. Хто є підбурювачем злочину згідно з Кримінальним кодексом України?
55. А. відбув покарання за крадіжку та до спливу строків погашення судимості вчинив грабіж. З якого моменту заново буде обчислюватися строк погашення судимості за вчинену крадіжку?
56. С. маючи на меті незаконно заволодіти майном свого знайомого К., почав систематично з використанням мобільного зв’язку вимагати від К. 6000 грн., погрожував, що «ним займуться серйозні хлопці», що «спалить його хату». Потерпілий К., реально побоюючись погроз С., приніс частину суми за вказаною адресою, проте гроші передати не встиг. Як слід кваліфікувати дії С.?
57. У яких з наведених випадків немає складу злочину «Порушення недоторканості житла» (ст. 162 КК України)?
58. Менеджера української юридичної особи, який працював у Польщі Г. було звільнено з роботи за скороченням штатів. Під час розгляду в судовому засіданні його позову про поновлення на роботі було встановлено, що скорочення штатів на підприємстві насправді не було. Керівник цього підприємства Б. звільнив Г. через відмову останнього виконати його незаконне розпорядження. Надайте правову оцінку діям Б.
59. Працівниками поліції на присадибній ділянці М. виявлено близько 200 рослин снотворного маку та вилучено подрібнену макову солому, маса якої в перерахунку на суху речовину становить 159,99 г. М. пояснила, що посіяла та вирощувала мак, а також виготовляла опій для власного споживання. Надайте правову оцінку діям М.
60. Ш. знайшов посвідчення учасника бойових дій, яке було видано на ім’я іншої особи. Потім, перебуваючи за місцем свого проживання, вклеїв власну фотокартку в знайдене посвідчення, маючи умисел на його подальше використання з метою отримання матеріальної вигоди при користуванні пільгами, встановленими Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Указаний намір Ш. реалізував, пред’явивши чуже посвідчення з власним фото квитковому контролеру для безкоштовного проїзду в громадському транспорті. Кваліфікуйте дії Ш.
61. А. умисно з метою помсти та спотворення зовнішнього вигляду за подружню зраду порізав Б. спину та плечі. Б. лікувалася протягом 30 днів. Рани залишили по собі явно виражені рубці, унаслідок чого після видужання Б. почала сильно переживати щодо рубців і отримала реактивний розлад (невроз), від якого лікувалася в лікаря. За якою ознакою буде кваліфікуватися заподіяне Б. тілесне ушкодження?
62. Яке з перелічених діянь охоплюється об’єктивною стороною складу злочину «Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації» (ст. 287 КК)?
Кримінальне процесуальне право України
63. Кому НЕ може бути пред’явлено до впізнання особу чи річ?
64. Яке з наведених питань суд вирішує окремо за кожним кримінальним правопорушенням, якщо особа обвинувачується у вчиненні декількох злочинів або кримінальних проступків?
65. Якими мають бути наступні дії суду після оголошення обвинувачення?
66. Прокурор, який здійснював процесуальне керівництво розслідуванням виявив недоліки в роботі слідчого та вирішив замінити його. У якому порядку може бути реалізовано таке рішення прокурора?
67. Які наслідки, за загальними правилами, тягне за собою подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді про обрання запобіжного заходу?
68. Прокурор подав апеляційну скаргу на вирок суду першої інстанції, у якій просив скасувати вирок та призначити новий розгляд в суді першої інстанції у зв’язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону. Прокурор повідомив, що в матеріалах провадження немає технічного носія інформації, на якому мало бути зафіксоване судове провадження. Захисник просив відмовити в задоволенні апеляційної скарги та повідомив, що він сам фіксував усі судові засідання на диктофон та може надати такий технічний запис суду. Яке рішення повинен ухвалити суд?
69. До суду першої інстанції надійшло кримінальне провадження щодо Президента України, повноваження якого припинено. У якому складі суду має здійснюватися його розгляд?
70. До підозрюваного було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру застави. Заставу було внесено родичами підозрюваного через тиждень після винесення ухвали. Коли підозрюваний підлягає звільненню з-під варти за таких умов?
71. Яке з питань судді та присяжні НЕ вирішують спільно під час здійснення кримінального провадження в суді присяжних?
72. Прокурор подав до слідчого судді клопотання про зміну обраного до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді застави на інший запобіжний захід – тримання під вартою. Прокурор обґрунтував своє клопотання тим, що підозрюваний вчасно не вніс заставу, яка була передбачена ухвалою слідчого судді. Підозрюваний проти задоволення клопотання заперечував та зазначив, що за нього заставу було внесено його захисником. Однак прокурор вказав, що внесення застави захисником КПК не передбачено, а тому застава вважається невнесеною. Яке рішення повинен ухвалити слідчий суддя за результатами розгляду клопотання прокурора?
73. Які наслідки тягне за собою подання апеляційної скарги на обвинувальний вирок з боку обвинуваченого, до якого обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою?
74. На судні, яке знаходилося в територіальних водах Туреччини під прапором України, громадянин Грузії скоїв крадіжку грошей у громадянина Ізраїля. Правоохоронний орган якої країни повинен розпочати досудове розслідування за правилами підслідності у відповідності до норм, викладених у КПК України?
Міжнародне публічне право
75. Яка функція міжнародного права проявляється у встановленні державами правил поведінки учасників міжнародних відносин?
76. Який принцип було застосовано Міжнародним Судом ООН у Справі Ноттебома 1955 р. щодо визначення громадянства біпатрида?
77. Що таке ад’юдикація?
78. У які два етапи встановлюються лінії державного кордону?
79. Для потреб акредитованого в державі Б. дипломатичного представництва закуповують пальне, у ціну якого включено вартість акцизного збору. Чи має дипломатичне представництво оплачувати акцизний збір, встановлений у державі Б., на пальне та чому?
80. Яку теорію співвідношення міжнародного та національного права закріплює ст. 9 Конституції України та Закон України «Про міжнародні договори України» 2004 р.?
81. Держава А. постійний член Ради Безпеки ООН. У неї існує спір і спірна ситуація з державою Б. Якою за Статутом ООН має бути участь держави А. в голосуванні щодо обох питань у Раді Безпеки ООН?
82. Який термін повноважень суддів Міжнародного Суду ООН?
83. Де, згідно із сучасним міжнародним правом, НЕ заборонено випробування ядерної зброї?
84. Суттю якого принципу є наступне: «члени організації невідкладно публікують усі відповідні заходи загального застосування, що стосуються функціонування ГАТС (Генеральна угода про торгівлю послугами)»?
85. Що є первинним елементом системи міжнародного права?
86. Що з вказаного є інститутом у системі міжнародного права?
87. Які з додаткових джерел міжнародного права Міжнародний Суд ООН використовує для вирішення спорів між тими державами, які не є членами ООН, але спеціально приєдналися до його Статуту?
Міжнародний захист прав людини
88. За яким критерієм вчені виокремили фізичні, особистісні, культурні, економічні, політичні права людини?
89. Член громадського об’єднання з охорони довкілля хоче отримати інформацію про стан викидів у повітря підприємствами міста. До якої категорії інформації вона належить?
90. За яких обставин держава може відмовитися від виконання своїх обов’язків щодо забезпечення гарантій свободи вираження поглядів згідно зі статтею 15 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод?
91. У якому з перерахованих випадків ЄСПЛ визнає позбавлення життя як порушення ст. 15 Європейської конвенції з прав людини («Відступ від зобов’язань під час надзвичайної ситуації»)?
92. Яке з наведених прав може зазнавати обмежень за умов проголошеного в державі надзвичайного стану відповідно до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права 1966 р.?
93. У який спосіб співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини в ситуаціях збройного конфлікту тлумачиться Міжнародним судом ООН?
94. Відповідно до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» рішення Європейського суду з прав людини є обов’язковими для України, а нагляд за їх виконанням покладено на Комітет міністрів Ради Європи. Які повноваження має Комітет міністрів Ради Європи щодо перевірки виконання рішень ЄСПЛ?
95. Хто НЕ є суб’єктом звернення до Африканського суду з прав людини і народів?
96. Укажіть, у якому із нижченаведених випадків, враховуючи практику ЄСПЛ, особу затримали правомірно для запобігання поширенню інфекційних захворювань (пункт е частини 1 статті 5 Європейської конвенції з прав людини)?
97. Яке зобов’язання держави НЕ передбачено статтею 5 «Право на свободу та особисту недоторканність» Європейської конвенції з прав людини?
98. Що потрібно враховувати під час проведення певних заходів поліцією відповідно до рішення ЄСПЛ у справі «Остін та інші проти Сполученого Королівства» (Austin and Others v. United Kindom) № 39692/09, рішення Великої палати 2012 р.?
99. Які з перерахованих положень включено ЄСПЛ до змісту статті 8 Європейської конвенції з прав людини?
100. Що ЄСПЛ включив до змісту поняття «приватне життя» у рішенні у справі «Німіц проти Німеччини»?

[згорнути]
4.7/5 - (12 votes)