Конституційний принцип поділу державної влади

Принцип розподілу влад дає можливість забезпечити рівновагу між різними гілками державної влади з тим, щоб виключити можливість узурпації влади однією особою чи групою осіб тієї чи іншої гілки державної влади.

Відповідно до Конституції (ст. 6), державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.

Засобами забезпечення ефективного функціонування державного механізму, побудованого на засадах розподілу влади, і недопущення узурпації влади є такі передбачені у законодавстві інститути:

  1. Інститут промульгації законів (промульгація від лат. Promulgacio – публічне оголошення, обнародування, опублікування державного акту; промульгація законів – право Президента скріплювати підписом і обнародувати закони, прийняті Парламентом);
  2. Інститут вето (вето від лат. Veto – забороняю; право Президента забороняти введення в дію законів, якщо вони суперечать чинному законодавству);
  3. Право порушувати питання про недовіру і висловлювати недовіру;
  4. Інститут імпічменту (порядок притягнення до відповідальності і судового розгляду справ про злочини найвищих посадових осіб держави);
  5. Інститут інаугурації (інаугурація від лат. Inauguro – посвячую; урочиста процедура вступу на посаду глави держави, коронація монарха).

До зазначених засобів також належать:

  • встановлення різних дат виборів парламенту та Президента України;
  • право парламенту на дострокове припинення повноважень президента країни;
  • право президента на розпуск парламенту;
  • спільне призначення президентом і парламентом найвищих посадових осіб держави тощо.
3.8/5 - (6 votes)