Набуття громадянства України. Припинення громадянства України

Надання особам громадянства має певні особливості. Натуралізація здійснюється на основі волевиявлення особи, та припинення попереднього громадянства. Також слід зазначити, що законодавець не визначає право іноземця чи апатрида на прийняття до громадянства України. Аналізуючи законодавство можна сказати що це більше як можливість прийняття до громадянства за виконанням певних умов. Звичайно, для набуття громадянства не достатньо самого волевиявлення, особа повинна відповідати вимогам, які зазначені в законодавстві певної країни щодо натуралізації. Зазвичай висуваються такі умови: досягнення особою повноліття, письмова заява особи, володіння мовою країни, певний мінімум часу проживання особи в країні тощо. . Однією з найважливіших умов є термін проживання, на території України 5 років.  Термін є замалим для нашої країни, чим приваблюємо осіб, які мають проблеми з законодавством інших країн. Також, я вважаю, що скорочення умови терміну проживання до двох років для іноземців, які одружені з громадянами України має негативний вплив на країну, адже таким чином збільшується кількість фіктивних шлюбів. Врахувавши досвід зарубіжних країн по умові часу проживання (Італія – 10 років, Іспанія – 10 років, Норвегія – 7 років) можна зробити висновок, що необхідно внести зміни до українського законодавства щодо умов прийняття до громадянства і збільшити термін проживання до 10 років.  

Ще однією умовою набуття громадянства є наявність законних джерел існування. Відповідно до Закону України «Про громадянство України» до таких джерел відносять:

1. Заробітну плату.

2. Стипендії.

3. Аліменти.

4. Соціальні виплати та допомога.

5. Прибуток від підприємницької діяльності та власності.

6. Фінансова допомога членів сім’ї та інших осіб.

7. Власні фінансові заощадження.

Українське законодавство передбачає спрощену процедуру поновлення в громадянстві, не зважаючи на те, що раніше ця особа сама відмовилася від громадянства нашої держави. Зокрема, потрібно встановити термін проживання на території України такий, як і для іноземців, тобто 5 років, також обов’язкове подання декларації про відсутність іноземного громадянства, адже деякі особи таким чином намагаються стати біпатридами, що за українським законодавством заборонено. До колишніх українських громадян питання знання української мови можна не застосовувати, якщо особа була громадянином іноземної держави менше як 10 років, якщо ж більше, то також необхідно ввести іспит на знання української мови.

5/5 - (1 vote)