Порядок призначення, організація та проведення місцевих виборів

19 грудня 2019 року було прийнято Виборчий Кодекс України.

Так, відповідно до ст. 194 Виборчого Кодексу, місцеві вибори розподілено на:

– чергові

– позачергові

– повторні

– проміжні додаткові або перші.

Частина 2 статті 194 ВК зазначає те, що чергові місцеві вибори мають місце одночасно на території України. Дата проведення – остання неділю жовтня п’ятого року повноважень раніше обраних на даний термін представників народу. За прийняття таких рішень компетентно відповідає Верховна Рада.

Позачергові місцеві вибори, в свою чергу, призначає також Верховна Рада України, але з підстав, що визначені у Законах України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад» тощо. Умова – ВРУ повинна прийняти таке рішення не пізніше дев’яностоденного строку від дня припинення повноважень відповідного представника народу.

Повторні вибори проводяться у разі, якщо результати раніше проведених виборів було визнано недійсними (або, зокрема, якщо не мало місце їх проведення з якихось причин). Це визначено також ст.194 Виборчого Кодексу України.

У свою чергу, як зазначено у ч.5 ст.194 ВКУ, проміжні вибори можуть мати  місце через дострокове припинення повноважень депутата або у випадку, якщо він відмовляється від власного мандата.

Додаткові вибори призначає ЦВК, посилаючись на норми та положення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Загалом, у ст.195 Виборчого Кодексу України вказано, що місцеві вибори проводять у неділю.

Повторні вибори, натомість, можуть бути призначені територіальною виборчою комісією у щонайбільше десятиденний строк з дня настання обставин, які передбачаються і визначаються Виборчим Кодексом як такі, що слугують передумовою для їх призначення.

Проміжні вибори, відповідно до ст.195 Виборчого Кодексу, призначаються на останню неділю шістдесятиденного строку з дня прийняття рішення про їх призначення. Виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня їх настання.

Наостанок, додаткові вибори, а також перші місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за сімдесят днів до дня виборів, а виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня додаткових виборів.

4.7/5 - (3 votes)